Ταυτότητα του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη

Το Νοέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τόπος το βιβλίο Ο Οκτώβρης και η Εποχή μας, μια συλλογή δοκιμίων για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το έργο περιλαμβάνει κείμενα των Μπολσεβίκων ηγετών της περιόδου 1917-1924, μεταγενέστερες προοδευτικές αναλύσεις και μαρτυρίες και πρόσφατες μελέτες ελλήνων και ξένων μαρξιστών ερευνητών.Η Μαρξιστική Σκέψη, περιοδικό για τη μαρξιστική θεωρία, είναι ένα εγχείρημα βασισμένο στον ίδιο πυρήνα συντελεστών της συλλογής για τον Οκτώβρη. Κίνητρό μας αποτέλεσε η συνειδητοποίηση της ανάγκης για συνένωση των προσπαθειών των μαρξιστών στη χώρα μας και διεθνώς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης από την ιστορική ήττα του κινήματος στη δεκαετία του 1990.

Ένα βασικό όρο αυτής της υπέρβασης αποτελεί η γόνιμη αλληλεπίδραση των μαρξιστών στα ποικίλα πεδία θεωρητικής έρευνας. Αυτό γίνεται ακόμη πιο αναγκαίο σήμερα, όταν η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον για το μαρξισμό θέτει ταυτόχρονα τους μαρξιστές αντιμέτωπους με μεγάλα και σύνθετα καθήκοντα.

Στόχος και φιλοδοξία του περιοδικού μας είναι να συσπειρώσει τη μαρξιστική διανόηση και να προσφέρει σοβαρές επεξεργασίες σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής του κινήματος και κομβικά πεδία του μαρξισμού, υποκινώντας την παραπέρα έρευνα.

Μια ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στην ολοκλήρωση της μαρξιστικής κριτικής του σταλινισμού και των κάθε λογής νεοσταλινικών ρευμάτων. Θεωρούμε ότι ο σταλινισμός υπήρξε ένα ρεύμα ξένο στο μαρξισμό, μια μορφή μικροαστικής, γραφειοκρατικής αντίδρασης που προξένησε τεράστιες καταστροφές στο κίνημα και αμαύρωσε τη σοσιαλιστική υπόθεση. Εξίσου αντίθετους μας βρίσκουν οι κάθε λογής απόπειρες αναβίωσης του σταλινισμού, που αποτελούν προάγγελο νέων συμφορών και δεινών για το κίνημα. Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η κριτική θα συμβαδίζει με την υπεράσπιση κάθε θετικού στοιχείου στην εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η ανάλυση των θεμάτων της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης θα έχουν επίσης μια κεντρική θέση. Είναι σαφές ότι χωρίς σοβαρές επιστημονικές επεξεργασίες στα ζητήματα αυτά, δεν είναι δυνατό να διατυπωθεί το σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα και να χαραχτούν κατευθύνσεις για την κινηματική δράση. Σε αυτή τη συνάφεια, θα ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα προβλήματα της οικολογίας και του περιβάλλοντος, της μετανάστευσης, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς ανόδου, κ.λπ., που αναδεικνύει σε κεντρικά το παρόν στάδιο του καπιταλισμού και επιδεινώνει η καπιταλιστική κρίση.

Τα ζητήματα ιστορίας του εργατικού κινήματος και η προβολή της μαρξιστικής παράδοσης θα είναι επίσης ένας από τους κεντρικούς άξονες στη δουλειά του περιοδικού. Ιδιαίτερα τακτικά θα παρουσιάζουμε αφιερώματα σε κλασικούς του μαρξισμού, το έργο των οποίων παραμερίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και πρωτότυπες αναζητήσεις σύγχρονων μαρξιστών. Βασική θέση θα έχει εδώ η αναφορά στους πιο επιφανείς μαρξιστές του 20ού αιώνα (Λούκατς, Γκράμσι, Τρότσκι, Μπουχάριν, Πλεχάνοφ, Λούξεμπουργκ, Ιλιένκοφ, κ.ά.) αλλά και η επισκόπηση πεδίων όπως η κριτική της θρησκείας, τα διαλεκτικά επιτεύγματα στις σύγχρονες φυσικές επιστήμες, κ.ο.κ. Σε αυτή την αναζήτηση, θεωρούμε, η υπεράσπιση των βάσεων του μαρξισμού θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανύψωσή τους στην νέα παγκόσμια κατάσταση, μέσα από την αξιολόγηση/αφομοίωση των εμπειριών των πρόσφατων δεκαετιών και την κριτική παρερμηνειών και λαθεμένων τάσεων. Τέλος, η ανίχνευση των προοδευτικών ρευμάτων στην τέχνη και η παρακολούθηση των τάσεων στο χώρο του βιβλίου θα απασχολούν επίσης συστηματικά την προσπάθειά μας.

Η "Μαρξιστική Σκέψη" θα κυκλοφορεί κάθε τέσσερεις μήνες, Ιανουάριο, Μάιο και Σεπτέμβριο. Στην αναμέτρηση με τη Ρόδο του παρόντος οι παρατηρήσεις των αναγνωστών και κάθε ευσυνείδητη συνεισφορά θα μας είναι ευπρόσδεκτες.